A növény leírása
 
A tarlórépa (Brassica rapa L. convar. rapa) a "szegények növénye", legalábbis a népnyelv annak tartotta ezt a manapság már inkább csak a háztáji gazdaságokban termesztett növényt. Termesztési körzete jobbára a csapadékosabb Nyugat-Dunántúl.

A humántáplálkozásban széles körűen hasznosítható, kiváló étrendi hatású. Gyökere hámozatlanul kissé csípős, ami a gyökér háncsrészének nagyobb mustárolaj-tartalmával függ össze. Hámozottan íze a retekéhez hasonlít, egész télen, sőt vermelés után még tavasszal is fogyasztható. Főleg Vas- és Zala megyékben, ahol termesztésének kultusza van, többféle feldolgozottsági szinten - főzelékként, savanyítva salátaként, lepénybe töltve, „rakottrépa”-ként - tálalják. Gyökere nem pudvásodik, száraz időjárási viszonyok között azonban a karcos íz még a hámozott gyökéren is érződik.

Látogatóink száma: